▶奇怪現象!數百隻雀鳥相繼撞向紐約世貿中心死亡

2021年9月24日·1 分鐘文章

大家都知雀鳥會隨氣候而遷徙,而且佢哋更係內置GPS,即係識得自動導航認路,不過日前於紐約就出現奇怪現象,一星期之內竟然有數百隻雀鳥撞上紐約世貿中心大樓而死亡。

根據紐約志願團體New York City Audubon表示,從9月中開始已經有300多隻雀鳥因撞上大樓而死亡,其中一天早上就於地面發現226隻雀鳥屍體,非常恐怖。有專家估計可能係暴風雨令雀鳥飛唔到太高,同時令佢哋迷失方向,加上置身紐約,四圍都係城市燈光亦會影響雀鳥導航。其實世貿中心設計時已經用上不反光玻璃,正正係希望唔影響雀鳥導航,其中參與大樓設計嘅建築公司都話非常關注今次事件。不幸中之大幸係有77隻雀鳥只係受咗輕傷,目前被送往救援機構,等待康復就會放回野外呢。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: